Wednesday, October 29, 2014

Books I adore...#1



Dugo sam razmisljala da li da pisem ovaj post jer iskreno navikla sam da pisem samo o kozmetici. Plus, uvijek kada citam ovakve postove nikad ne procitam predlozenu knjigu. Ne znam zasto. Cak iako mi se cini zanimljivo, nikad se ne sjetim da je uzmem. Ipak, odlucila sam da uvedem ovu rubriku koja nece biti cesta. Cisto da izdvojim par knjiga koje su mi zaista pomogle.

Knjiga koja ce otvoriti ovu rubriku jeste "Kako ojacati samopouzdanje u 7 dana?" autora Tatjane Divjak.






Prije nego sto krenem na neku vrstu recenzije, da kazem rijec-dve o sebi. Ja sam osoba koja je uvijek imala problema sa samopouzdanjem. Ne u nekoj velikoj mjeri ali taj nedostatak mi je uvijek bio problem u napretku. Cak i kada sam imala super ideje, uvijek sam "kocila" svoj napredak misleci da ja to ne mogu i slicne stvari. Prokrastinacija je bila moje drugo ime. Ovo je jedna od knjiga koja zaista sazeto i na jednostavan nacin objasnjava probleme osoba bez sampouzdanja te kako ih prevazici.

Tatjana Divjak je medju prvima u regionu promovisala life coaching kao metod i pocela ovim da se profesionalno bavi 2005. Knjiga ima 140 stranica i kosta cca 17KM, u zavisnosti od knjizare.

U Uvodu nam autorka govori o tome sta jeste a sta nije sampouzdanje te navodi prakticne primjere u kojima se svako moze pronaci. Poslije uvoda, rad na sebi je rasporedjen na 7 dana.

U svakom danu imate detaljna objasnjenja, zadatak koji trebate da odradite i price iz zivota koje su posebno zanimljive. Knjiga sadrzi i razlicite testove kako biste lakse uvidjeli svoje probleme i zeljene ciljeve 

Ne kazem da se sampouzdanje moze steci za 7 dana, narocito ako imate bas "dubljih" problema. Medjutim, ovo vam moze biti odskocna daska za rad na sebi.

Da li inace citate ovakve knjige?


3 comments:

  1. U principu ne čitam, bar nisam još jer sa samopouzdanjem na sreću nemam problema, ali svakako znam nekog kome ću je preporučiti. Sviđa mi se što u sebi ima i zadatke za obaviti. Što se samog samopouzdanja tiče, to je nešto s čim se rodiš ili što se usadi u tebe odgojem. U svakom slučaju mislim da treba raditi na sebi i graditi se psihički <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na divnom komentaru <3 Potpuno se slazemo. Moja sestra i ja smo odgojene na isti nacin a potpuno smo razlicite tako da mislim da je dosta toga vec "urodjeno"

      Delete
  2. Inače jako volim ovakve knjige, u biti više na temu ostvarivanja životnih ciljeva i sl. Jako volim knjige tipa Secret i trenutno su mi najdraže od Louise Hay, ona se isto u svojim knjigama dotiče samopouzdanja i samopoštovanja, pa ti preporučam ako već nisi da pogledaš :) inače uvijek treba raditi na sebi i iznutra, ne samo izvana :) <3

    ReplyDelete